Presentació nou llibre de Pere Salas

El pròxim diumenge 30 de gener es presenta a Pollença el llibre “Un compromís centenari. Les Germanes Missioneres dels Sagrats Cors de Pollença 1921-2001”, escrit per Pere Salas. La presentació serà a càrrec de Gloria Gallego, també membre del GIHS.

Presentació llibre de María Jesús Sampietro

El pròxim dimarts 14 de desembre es presenta a Palma el llibre Metges, cirurgians i apotecaris: la comunicació cientificomèdica a Mallorca, de Trento a la Il·lustració, de Maria Jesús Sampietro Solanes. Està basat en la seua tesi doctoral, defensada l’any 2016,  i que va ser la darrera tesi dirigida per el Catedràtic d’Història de la Ciència de la UIB Francesc Bujosa.


Exposició sobre la llana

Berta Paz, membre del GIHS; és la comissària de l’exposició “La llana: patrimoni, sostenibilitat i salut. De residu a recurs”, que tindrà lloc a Ca n’Oleo del 25 de novembre al 4 de gener de 2022. Un dels panells d’aquesta exposició és el resultat d’un projecte Aprenentatge Servei fet a l’assignatura de Salut Pública i Entorn Urbà (Màster Universitari en Investigació en Salut i Qualitat de Vida). La responsable del projecte Aprenentatge Servei a la UIB és Berta Paz.

Presentació: Les epidèmies a les Illes Balears (1820-2020)

El pròxim dijous 1 de juliol a les 19:00, Joana Pujadas i Pere Salas, autors del llibre i el Dr. Sebastià Crespí, presentaran aquest llibre a la Biblioteca de Cort. És necessària inscripció prèvia.

Jaume Mercant publica Els vegetals a Mallorca de Fra M. Cortès (1820)

Recentment El Tall facsímils ha publicat el quadern manuscrit ““Diccionario de los vegetales de Mallorca y de las semillas sembradas para la historia natural y de sus usos descubiertos hasta el presente” (1820), de Fra M. Cortes, un frare cartoixà de Vallmossa amb un estudi preliminar del membre del GIHS, el doctor Jaume Mercant. En aquesta obra s’anomenen fins a 1754 plantes. El 2018 Jaume i Ferran Mercant publicaren una presentacio d’aquest manuscrit a Gimbernat, revista catalana d’història de la Medicina i de la Ciència.

Publicació de Les epidèmies a les Illes Balears (1800-2020)

Els membres del GIHS, Pere Salas Vives i Joana Pujadas-Mora han publicat recentment Les epidèmies a les illes Balears (1800-2020),  un llibre editat per Documenta Balear que es presenta de la següent manera al web d’aquest editorial.

“L’ objectiu d’aquest llibre és un apropament sintètic a les principals epidèmies que han afectat les Illes Balears en l’època contemporània, entre el 1800 i el 2020. S’hi analitzen l’abast i la mortalitat, i també les causes i conseqüències, amb el benentès que tota epidèmia va més enllà de la sanitat i afecta l’economia, la política i la societat en conjunt. Al capdavall, el coneixement dels brots epidèmics del passat ens permetrà de valorar amb més precisió l’actual epidèmia provocada per la Covid-19.”

Clicant la imatge podreu accedir a l’índex i la introducció del llibre

Necrològica dedicada a Francesc Bujosa en el Bolletí de la SBHN

En el pròxim número del Bolletí de la Societat Balear d’Història Natural es publicarà una necrològica sobre la vida i obra de l’historiador de la ciència i de la medicina Francesc Bujosa (1947-2020) elaborada per Joan March Noguera i Miquel Marín Gelabert.

Podeu llegir-la clicant aquí.

Pròximament us informarem de més activitats que estem preparant per a retre homenatge a nostre enyorat Francesc Bujosa. 

Nou llibre de Jaume Mercant

Recentment Jaume Mercant  ha publicat el llibre “L’hostal de Can Marió: Els inicis del turisme a Valldemossa”, prologat per el Catedràtic d’Història Contemporània de la UIB, Sebastià Serra. Clicant la imatge podreu llegir la sinopsi del llibre i una breu biografia de l’autor. 

Píndola: La pesta de 1820 a la Comarca de Llevant a l’illa de Mallorca

El passat 30 de desembre es va es va publicar la píndola informativa “La pesta de 1820 a la Comarca de Llevant a l’Illa de Mallorca”, a càrrec de Pere Salas per a la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears.